22/2/08

Η πρώτη On-Line αναζήτηση μέσω του EuronetDiane

Ξεκίνησα την καριέρα μου στη Βιβλιοθηκονομία με ένα πτυχίο ΑΕΙ ( Μαθηματικός) και "γνώσεις Βιβλιοθηκονομίας" που αποδείχθηκαν με γραπτό διαγωνισμό σε: Καταλογογράφηση, Ταξινόμηση, Ξένη Γλώσσα. Ηταν Ιούνιος του 1983. Στην πορεία προσπάθησα να κατανοήσω τόσο την Βιβλιοθηκονομία όσο και την Τεκμηρίωση. Θυμάμαι με νοσταλγία το δέος που σχεδόν ένοιωθα κάθε φορά που πήγαινα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο ΕΙΕ. ΤΟ EKT ήταν αυτό που μου έδωσε τις πρώτες γνώσεις και ερεθίσματα για ότι έκανα αργότερα στη επαγγελματική μου ζωή . Πιστεύω και για πολλούς ακόμη. Αν η λέξη Βιβλιοθηκονομία ήταν κάπως κατανοητή, αν και άγνωστη για πολλούς, η λέξη 'Τεκμηρίωση" έμοιαζε να έχει κάτι από μυστήριο. Προσπάθησα να κατακτήσω και την Βιβλιοθηκονομία και την Τεκμηρίωση: Την βιβλιοθηκονομία διαβάζοντας ότι βιβλία μπορούσα να βρώ εκείνη την εποχή την δε Τεκμηρίωση στην πράξη : να κάνω την πρώτη σύνδεση με απομακρυσμένο Η/Υ μέσω του Δικτύου Euronet-DIANE σε Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου. Ήταν άνοιξη του 1984? όταν παρακολούθησα την παρουσίαση στο ΤΕΕ από τον ΟΤΕ του πρώτου σεμιναρίου (ημερίδα) για σύνδεση με το δίκτυο Εuronet. Γύρισα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μου δόθηκαν τα πρώτα χρήματα ( 300.000 δρχ) για να κάνω την πρώτη μου απόπειρα για σύνδεση μέσω του Euronet. Αγόρασα το πρώτο PC στην Βιβλιοθήκη μάρκας Shark? και έψαξα για Modem: "Είναι ένα μηχάνημα που μετατρέπει το αναλογικό σε ψηφιακό σήμα του τηλεφώνου έλεγα στα καταστήματα που πήγαινα".
Στα Γιάννενα, δεν ήξερε κανένας αυτό το "περίεργο" μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας. Στον Κεντρικό Υπολογιστή με ειρωνεύονταν. "Εισαι τρελός; με τέτοια άσχημο τηλεφωνικό δίκτυο πάς να συνδεθείς με Υπολογιστή σε άλλη πόλη. Ξέχασέ το." Δεν το έβαλα κάτω. Βρήκα και ένα υπάλληλο στο Κέντρο του ΟΤΕ της Πεδινής ( Κοντινό χωριό στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων) στο οποίο ανήκε το Πανεπιστήμιο που ψαχνόταν και αποφάσισα να προχωρήσω μέχρι το τέλος. Τελικά κάποιος μου μίλησε για μια "Εταιρεία Υψηλής Τεχνολογάς, "Ραδιοτεχνική" την λένε που λόγω πλοίων κ.α μπορεί να έχει τέτοιο μηχάνημα". Τελικά το πήρα με αντικαταβολή 20.000 δρχ. USRobotics 300bits/sec!! Το έχω ακόμη. Αργότερα πήρα αυτό που έχω στην φωτογραφία το περίφημο courier για το οποίο ήμουν υπερήφανος καθώς έφτανε σε ταχύτητα 64Κ αν και δεν νομίζω ότι την είχα ποτέ.


Το έβαλα σε μια γραμμή τηλεφώνου, πήρα διακόπτη για να γυρίζω το σήμα στον Υπολογιστή μόλις θα το άκουγα, ο Πρύτανης Μεταξάς υπέγραψε την σύμβαση με τον ΟΤΕ, αλλά δεν είχα πρόγραμμα μετατροπής, κάτι σαν Internet Explorer για να μετατρέπεω το PC σε τερματικό VT100. Κανένας δεν μπορούσε να με βοηθήσει ώσπου μου είπαν ότι ήρθε κάποιος από την Αμερική που έχει πρόγραμμα (λογισμικό) μετατροπής, το έλεγαν ΕΜ (Emulation). Το πήρα και μετέτρεψα το PC σε τερματικό!!! Η αποθέωση της χαράς και υπερηφάνειας. Το επόμενο πρόβλημα ήταν να βρώ υπολογιστή με τον οποίο να μπορέσω να συνδεθώ. Την λύση μου την έδωσαν από το Τμήμα Φυσικής. Κάποιος Καθηγητής (τώρα) ο κ. Κυριάκος Ταμβάκης του Φυσικού Τμήματος είχε μόλις επιστρέψει απο το CERN στην Γενεύη στο οποίο είχε κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή της Βιβλιοθήκης του. Κάθησα στην οθόνη, κάλεσα τον ειδικό αριθμό του ΟΤΕ -έβγαινε κάπου στην Πάτρα - και μόλις σφύριξε γύρισα τον διακόπτη και έστειλα το σήμα στο Μodem και απο εκεί στην ασπρόμαυρη οθόνη Υπολογιστή μου. Στην οθόνη του υπολογιστή μου εμφανίστηκαν $$$%%%&&&@@@ , κούπες, σπαθιά και άλλα τέτοια- ήταν παράσιτα της γραμμής- και όταν καθάρισαν λίγο έδωσα τη διεύθυνση του Υπολογιστή στο CERN και όταν απάντησε έδωσα τον κωδικό. Η πρώτη μου σύνδεση ήταν γεγονός.
Άνοιξα τον εκτυπωτή και ότι έβγαινε στην οθόνη το τύπωνα. Ο σκληρός δίσκος τότε ήταν άγνωστος, μόνο δισκέτες 5,25 inch. Η πρώτη μου αναζήτηση έγινε. Πρέπει να ήταν άνοιξη του 1986.
Το ταξίδι μου στην βιβλιογραφική τεκμηρίωση, στις on-line ανaζητήσεις, στις Dαtabases, στην Grips Language,στην CCL, στον DIMDI, στoν DIALOG, στο MEDLINE είχε μόλις αρχίσει.